De ce nu ar trebui să te bazezi niciodată pe TikTok pentru sfaturi medicale: ce spun oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
11 05. 2023

Un nou studiu arată de ce nu ar trebui să te bazezi niciodată pe TikTok pentru sfaturi medicale. S-a constatat că patru din zece postări despre bolile hepatice de pe populara aplicație conțin informații greșite.

TikTok poate fi fantastic pentru unele lucruri, dar un lucru de care suntem destul de siguri e că nu ar trebui să ne bazăm pe el pentru sfaturi medicale. În cel mai bun caz, vei obține informații exacte pe care, totuși, ai dori să nu le vezi – și, în cel mai rău caz, după cum a dezvăluit un nou studiu, vei fi supus unui val de dezinformare potențial periculoasă pentru sănătate.

Nu lua sfaturi medicale de pe TikTok

„Oamenii ar trebui să-și consulte întotdeauna medicul mai întâi pentru îndrumări cu privire la starea lor medicală specifică”, a spus Dr. Macklin Loveland, rezident în medicină internă la Universitatea din Arizona, Colegiul de Medicină și autor principal al studiului, într-o declarație.

„Dar știm, de asemenea, că obținerea de informații și sfaturi despre sănătate de pe rețelele sociale este extrem de comună în zilele noastre”.

Și asta este o problemă. Cu boala ficatului ca subiect de testare, studiul a comparat mii de videoclipuri TikTok care conțin cuvintele „ciroză” și „boală hepatică”, toate postate în perioada octombrie-noiembrie 2022.

Rezultatul? Patru din zece dintre aceste postări au conținut dezinformări – făcând probabilitatea de a obține ceva util din aplicație destul de scăzută.

„Când o persoană obișnuită vede o postare despre bolile de ficat pe rețelele de socializare, este posibil să nu aibă idee că afirmațiile sunt complet inexacte”, a avertizat Loveland.

Există o veste bună, totuși: în timp ce o proporție destul de mare a postărilor conțineau informații proaste sau false, cei cu conținut corect au experimentat o implicare mult mai mare. Dar având în vedere cât de gravă și răspândită este boala hepatică – există 4,5 milioane de adulți diagnosticați doar în SUA și aproape 20 de ori acest număr se estimează că au boli hepatice și nu știu asta – acesta este un pas foarte mic.

„Chiar dacă postările inexacte au fost mai puțin populare, ele reprezintă totuși un volum mare de dezinformare pe platformă, lăsând persoanele cu boli hepatice susceptibile la afirmații false”, au spus cercetătorii.

„Având în vedere mortalitatea ridicată asociată cu bolile hepatice, impactul răspândirii afirmațiilor inexacte pe o astfel de platformă de socializare populară ar putea avea ramificații clinice grave”.